Bony żywnościowe – nowy pomysł rządu na wsparcie gastronomii
Kolejnym instrumentem wsparcia dla branży gastronomicznej mogą być bony żywnościowe. Można byłoby nimi płacić w restauracjach – informuje RMF FM. To kolejny pomysł rządu na wsparcie sektora, który szczególnie dotkliwie odczuwa skutki pandemii COVID-19.
23 października 2020 roku premier Mateusz Morawiecki ogłosił nowe restrykcje w związku z wzrostem liczby zakażeń koronawirusem. Wówczas zakazano lokalom gastronomicznym prowadzenia działalności stacjonarnej. Zakaz trwa do dziś. By pomóc restauracjom, rząd rozważa wprowadzenie bonów żywnościowych. Polscy przedsiębiorcy mieliby kupować bony żywnościowe swoim pracownikom. Ci z kolei mogliby je wydawać w dowolnych restauracjach. Państwo dopłacałoby do tej inicjatywy, na przykład połowę kwoty. W efekcie pracownicy otrzymaliby na przykład 200-300 zł, które można by było wykorzystać zamawiając posiłki na wynos w dowolnej restauracji – pisze portal RMF FM. Kolejny pomysł zakłada obniżenie VAT dla branży gastronomicznej.
Restauracje, bary i kawiarnie zamknięte są od października i działają wyłącznie na wynos. Bony żywnościowe miałyby pomóc tej branży. Rozwój epidemii w Polsce sugeruje, że nie należy spodziewać się szybkiego odmrożenia tego sektora gospodarki.
W piątek 19 marca Ministerstwo Zdrowia podało informację o 25 998 nowych i potwierdzonych przypadkach zakażenia koronawirusem. Trzeci dzień z rzędu przekroczona została granica 25 tys. nowych zakażeń dziennie. Zmarło w sumie 419 osób. Liczba podłączonych do respiratora jest największa od początku pandemii.
Co to jest windykacja terenowa i dlaczego jest tak skuteczna?
Więcej aktualności TUTAJ.