Nowe stawki VAT od kwietnia – co drożej, co taniej?
Od kwietnia 2020 r. obowiązywać będą nowe stawki VAT. Niektóre produkty zostaną obłożone wyższym podatkiem, niektóre – niższym.
Nowe stawki opierać się będą na nomenklaturze scalonej, co będzie mieć na celu zapobieżenie sytuacji, w której podobne do siebie towary obciążone będą innym podatkiem. Oprócz tego wprowadzona zostanie tzw. Wiążąca Informacja Stawkowa, dzięki której przedsiębiorcy zyskają większą pewność, co do stosowania konkretnych stawek VAT.
Dziennik Gazeta Prawna prezentuje przykładowe produkty, w przypadku których VAT ulegnie obniżeniu:
• zupy, buliony, żywność homogenizowana i dietetyczna – z 8 proc. na 5 proc.
• owoce tropikalne i cytrusowe, niektóre orzechy: pistacjowe, migdały, kokosowe – z 8 proc. na 5 proc.
• książki – niezależnie od nośnika – 5 proc.
• artykuły higieniczne takie jak pod podpaski czy tampony higieniczne – z 8 proc. na 5 proc.
• musztarda, przyprawa słodka papryka, niektóre przyprawy przetworzone (np. pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek – z 23 proc. na 8 proc.
• gazety, dzienniki i czasopisma drukowane oraz te w formie elektronicznej – 8 proc. VAT. Natomiast czasopisma regionalne i lokalne, które wydawane są w innych formach niż elektroniczna – 5 proc.
• pieczywo oraz ciastka niezależnie od ich rodzaju – 5 proc.
Podwyższeniu natomiast ulegną stawki na:
• owoce morza oraz przetwory z nich, a także kawior oraz namiastki kawioru oraz posiłki, w których występują niniejsze produkty – z 5 proc. na 23 proc.
• lód – używany do celów spożywczych i innych celów chłodniczych – z 8 proc na 23 proc.
• czasopisma specjalistyczne – z 5 proc na 8 proc.
• przyprawy nieprzetworzone takie jak kmin, szafran, kurkuma, gałka muszkatołowa – z 5 proc. na 8 proc.
źródło: Dziennik Gazeta Prawna